Teknolojinin Ülke Ekonomisindeki Yeri
20.05.24
Yazar:
Nursima Çalış
Yeni dünya ülkelerinin ekonomilerini büyütmek için yaptığı yatırımlar ve bu yatırımlar arasında teknolojinin yeri
- ABD ve Çin arasındaki AI savaşı
Bir ülkenin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli rol oynayan ve ülkelerin en çok yatırım yaptığı alanlar genellikle sağlık,teknoloji,eğitim,tarım,sanayi ve turizm gibi alanlardır.özellikle ülkelerin teknoljik gelişmelere ve yapay zekaya AI yaptığı yatırımlar her geçen gün artmaktadır.
Teknolojik gelişmenin önemini ve uzun dönemde ekonomiye katkısını savunan Schumpeter, kapitalist sistemde uzun konjonktür dalgaları olduğu görüşünü benimsemiş ve kapitalist sistemin buhran evresinden çıkarak yeniden canlanma evresine geçişinin teknolojik yeniliklerle (inovasyon) gerçekleştiğini belirtmiştir.Kovid19 ile hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen yapay zeka bugün bir çok ülke tarafından öncü yatırım halini almış durumda .Yapılan çalışmaların hızına ve değişimine ayak uydurmaya çalışan ülkeler,yatırımları sadece kendi ülke sınırları içinde değil, potansiyel gördükleri yabancı ülkelere de yatırım yapmaktalar.
Son yıllarda Çin, Kanada ve Fransa gibi ülkelerin yapay zekâ alanında yaptığı yatırımlar ve yatırımları sonucu elde ettikleri başarılar teknolojinin ekonominin merkezi konumunda olduğunu anlamamız için yeterli bir kanıt niteliğindedir.Bu alandaki en büyük yatırımı yapan dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin, yapay zeka teknolojilerinde 2017’de 12 milyar dolar yatırım yaparak,2030’da 150 milyar dolar değerinde bir yapay zeka endüstrisi ve ilgili sektörlerle beraber ise değeri 1.4 trilyon doları bulan bir endüstri hedeflemekte.Pekin yönetimi 2017’de Yeni Nesil Yapay Zeka Geliştirme Planı’nı duyurmuştu. Yapay zekada 2025’e kadar küresel lider olmayı amaçlayan Çin, 2030’de bu alanda inovasyon için ana merkez haline gelmek istemektedir.
Çin’in yapay zeka alanındaki akademik araştırmalarda en fazla atıf alan araştırma sayısı bakımından ABD'yi geride bırakma ihtimali dikkatleri üzerine çekmektedir. ABD OpenAI gibi büyük kuruluşlara sahip olması onu yapay zeka konusunda iyi bir noktaya yerleştirmektedir ancak Çinin yapay zekayı günlük hayatta uyarlama politikası ile alışveriş merkezleri, restoranlar, kafeler gibi bir çok yerde yapay zekayı görmemiz mümkün bu da Çini ekonomik anlamda bir adım öne taşımaktadır.
Hata yapma oranının düşmesinden ,işleri daha hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirmesinden kaynaklı yapay zeka araçları çeşitli sektörlerde insan yerini alabilecek konumdadır Yapay zekanın birçok sektörde kullanılacağı gerçeği bazı meslek gruplarının yok olmasına neden olabilir. Bu da ileriki zamanlarda işsizlik oranında artış olarak gözlemlenebilir.
Sonuç olarak yapay zeka çok hızlı bir şekilde büyümeye devam etmekte, yapay zeka evreni içinde yer almayan ülkeler gelecek zamanda ekonomik ve sosyal anlamda büyük sorunlarla karşılaşacak gibi görünmektedir.
Referanslar
Istanbul Ticaret Gazetesi. (t.y.). Dünya stratejisini yapay zeka üzerine kuruyor. Erişim adresi: https://istanbulticaretgazetesi.com/tr/dunya-stratejisini-yapay-zeka-uzerine-kuruyor
Journal of Emerging Economies and Policy. (2022). Erişim adresi: http://dergipark.org.tr
Author. (2024, Ocak 8). In the race for AI supremacy, China and the US are travelling on entirely different tracks. The Guardian. Erişim adresi: https://www.theguardian.com/world/2024/jan/09/in-the-race-for-ai-supremacy-china-and-the-us-are-travelling-on-entirely-different-tracks
Gartner. (2023, Kasım 9). Invest Implications: Forecast Analysis: Artificial Intelligence Software, 2023-2027, Worldwide. Erişim adresi: https://www.gartner.com/en/documents/4925331
08.04.25
Teknoloji ve işaret dili: Dijital platformlar ve yapay zeka araçlarının işaret dilleri üzerindeki etkileri
İşaret dili kullanıcıların dil edinimlerine yardımcı olmak ve onlarla olan bağı güçlendirmek, topluma katılımlarını kolaylaştırabilmek adına dijital ortamlarda oluşturulan birçok proje bulunmaktadır.
01.04.25
Güney Kore’nin Teknoloji Odaklı Ekonomik Kalkınma Süreci
Güney Kore, 1960'lı yıllardan itibaren teknoloji odaklı ekonomik kalkınma politikaları uygulayarak, yabancı teknolojiyi benimseyip kendi üretimine entegre ederek büyük bir ekonomik büyüme sağlamıştır. Bu süreçte büyük holdinglerin AR-GE yatırımları ve teknoloji alanındaki yenilikçi adımlar, ülkenin küresel pazarda rekabetçi bir güç haline gelmesine yardımcı olmuştur.
18.03.25
Dijital Zihinler: Yapay Zeka ve İnsan Sanatçılığının Simbiyotik İlişkisi
Makale, yapay zekanın sanatta insan sanatçılarıyla oluşturduğu iş birliğini ve bunun yaratıcı süreçlere etkisini inceliyor. YZ, duygusal derinlikten yoksun olsa da, insan müdahalesiyle yeni sanat formları ortaya çıkıyor. Ancak, etik sorunlar (özgünlük, telif hakları) hala gündemde ve bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
11.03.25
Yapay Zeka ve İklim Krizi: Akıllı Çözümlerle Karbon Ayak İzini Azaltmak
Yapay zeka, iklim değişikliğiyle mücadelede enerji verimliliği, ulaşım optimizasyonu, tarımsal faaliyetler ve hava kirliliği yönetimi gibi alanlarda önemli çözümler sunarak karbon ayak izini azaltma potansiyeline sahiptir. Ancak, bu teknolojinin yaygınlaşması için altyapı, maliyet ve etik zorluklar gibi engellerin aşılması gerekmektedir.
18.02.25
Derin Öğrenme Ve Eski Dillerin Çözümlemesi
Bu araştırma, derin öğrenme tekniklerinin antik metinlerin şifresini çözmedeki rolünü inceleyerek, yapay zekanın tarihsel dilbilim ve epigrafiye nasıl katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Yapay zeka destekli modeller, eksik veya bilinmeyen metinleri daha doğru şekilde restore ederek kültürel mirasın korunmasına ve eski uygarlıkların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmaktadır.
Öne Çıkanlar