Teknoloji ve dil kategorimiz, teknolojinin dil bilimine olan etkisini ve dil ile teknoloji arasındaki ilişkiyi keşfetmeyi amaçlar. Bu kategori, yapay zeka, doğal dil işleme, dil öğrenimi uygulamaları ve diğer ilgili konular hakkında bilgi ve içgörü sunar. Teknoloji ve dil alanındaki yenilikler ve gelişmeler hakkında güncel makaleler, bu kategoride bulunabilir.

18.02.25
Derin Öğrenme Ve Eski Dillerin Çözümlemesi
Bu araştırma, derin öğrenme tekniklerinin antik metinlerin şifresini çözmedeki rolünü inceleyerek, yapay zekanın tarihsel dilbilim ve epigrafiye nasıl katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Yapay zeka destekli modeller, eksik veya bilinmeyen metinleri daha doğru şekilde restore ederek kültürel mirasın korunmasına ve eski uygarlıkların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmaktadır.

11.02.25
Oyunlar Ve Dil Edinimi: Oyunlar Sayesinde Kurulan Etkileşimlerin Dil Üzerindeki Etkileri
Dil ediniminin ve özellikle ikinci dillerin ediniminin çağımızda hızla yayılmasıyla birlikte bu dil öğrenimlerin kamu binalarını dışına çıkıp dijital ortamlara taşınmıştır.

31.12.24
Yapay Zeka ve Çok Dillilik: Yapay zekanın dijital ortamda çok dilliliği teşvik edici rolü ve etkileri
Dijital çağın ürettiği ve şuan da dünya çapında milyonlarca kullanıcısı bulunan AI platformların (ChatGPT, Microsoft Copilot, Claude vb.) kullanıcılarının farklı kültür ve dillere sahip bireylerden oluştuğu bu çoklu dil ortamında çok dilliliğin ortaya çıkması kaçınılmazdır.
15.11.24
Sosyal Medya’nın Dil üstüne etkileri: Dildeki ve iletişimdeki değişiklikler
Sosyal Medya’nın dil üzerinde kurduğu hakimiyet ve aktif medya kullanıcılarının ürettiği ve tükettiği yeni üretimlerin dil üzerine iz düşümü gittikçe artmaktadır.

08.10.24
Bilgisayar dilleri ve doğal diller: Bilgisayar dilleri doğal dillerin fonksiyonlarını ne kadar yerine getirebilirler?
Teknolojiden doğan bilgisayar dillerinin, global diller kadar yaygınlaşmasıyla birlikte insan yapımı bu dillerin kullanımının doğal dillerle aynı kategoride yer alma olasılığı vardır.

18.07.24
Dijital Uçurum: Dil Teknolojileri Dilsel Eşitsizliklerini Nasıl Güçlendirir veya Köprü Bağlar?
Dijital çağda çeviri uygulamaları ve yapay zeka destekli dil araçları gibi teknolojiler, baskın dillerin lehine gelişerek dil toplulukları arasındaki uçurumu genişletebilirken, aynı zamanda azınlık dillerinin korunmasına da katkıda bulunabilir.

21.06.24
DİLİ KORUMADA YAPAY ZEKA : DİL MİRASININ KORUNMASI
Yapay zeka, nesli tükenmekte olan dillerin korunması ve canlandırılmasında yeni ufuklar açıyor. Bu makale, AI'nin dil mirasını korumadaki rollerini, mevcut başarılarını ve gelecek vaatlerini detaylı bir şekilde inceliyor.

03.05.24
Duygular, Dilbilim ve Yapay Zekanın Etkileşimi: Anlayışlı Bir Yolculuk
Duyguların, dilbilimin ve yapay zekanın (AI) entegrasyonu, insan duygusal zekası ile makine öğrenimi arasındaki boşluğu kapatma yolunda hızla gelişen bir araştırma alanıdır.
Öne Çıkanlar