E-Ticaretin Ülke Ekonomilerindeki Yeri
07.07.24
Yazar:
Nursima Çalış
E-ticaretin ekonomik büyüme, istihdam ve verimliliğe katkılarını incelerken; lojistik zorluklar ve sürdürülebilirlik sorunlarına da değinmektedir. Ayrıca, e-ticaretin geleneksel perakende sektöründe rekabet baskısı yarattığı vurgulanmaktadır.

Günümüz dünyasında e–ticarete olan talebin artması ve bu talepten doğan olumlu olumsuz
ekonomik sonuçlar nelerdir?
Şüphesiz e-ticaret günümüz dünyasında en çok talep edilen araçlardan biridir.e-ticaretin bu kadar talep görmesinin arkasında yatan sebep e-ticaretin İşletmelerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamasıdır. Daha fazla kitleye ulaşan İşletmelerin kazançlarında artış görünür ve bu artış yerel yani ülke ekonomisine katkı sağlar.e-ticaretin farklı bir iyi yönü ise girişimcilik ve yeni iş moddelleri üretmesidir.bu da istihdam oranlarında artış sağlar.Bu faydalardan kaynaklı ülkeler e-ticareti destekler.
E-ticaret, COVID-19 salgını ile dijitalleşme ve çevrimiçi alışverişin artmasıyla ülkelerin ekonomik büyümesine katkı sağlamıştır. Örneğin, Birleşik Krallık'ta yapılan araştırmalara göre e-ticaret sektörü 2020'de ekonomik büyümeye %45 oranında katkıda bulunmuştur (Office for National Statistics, 2021).
E-ticaret işletmeleri, çeşitli veri analitikleri ve yapay zekayı işlerine entegre ederek operasyonel verimliliği artırmışlardır. Bu da maliyetleri düşürüp kâr marjını artırmaktadır (Gcm yatırım, 2024).
Küresel ölçekte, Amazon gibi büyük e-ticaret platformları geleneksel perakende işletmeleri üzerinde rekabet baskısı oluşturmuştur. Bu baskı, perakende sektörünü değişime sürüklemiştir (Worldef, 2024).
E-ticaretin hızlı büyümesi, lojistik altyapıların ve son mile teslimatın sürdürülebilirlik sorunlarını artırmaktadır. Bu durum, karbon ayak izi ve çevresel etkilerin yönetilmesini zorunlu hale getirmiştir (Wikipedia, 2024).
Makalede çeşitli siteler ve haber kaynakları incelenmiş ve toplanan bilgiler içeriği değiştirilmeden en yalın halde aktarılmaya çalışılmıştır.
Markinblog’a göre dünyanın en çok kazanan 10 e-ticaret platformlarmu şöyledir;
1)Amazon
2)JD.com
3)Alibaba
4)Suninig.com
5)Rakuten
6)eBay
7)Wayfair
8)Zalando
9)Coupang
10)Chewy
Amazon;
Şüphesiz dünyanın en popüler e-ticaret platformu olan Amazon 1994 yılında Washington'da bir online kitap satıcısı olarak ticarete başladı.
Günümüzde Amazon ürün çeşitliliği ile online perakende sektöründe lider konumundadır. Yapay zeka, dijital akış ve bulut bilişim endüstrilerinde çeşitli ürünler ve hizmetler de sağlayan Amazon’un aylık tahmini site trafiği yaklaşık 2.476 milyar ziyarettir. Amazon, ayrıca en büyük e- ticaret işvereni olarak biliniyor. Şirketin şu anda 798 bin çalışanı bulunuyor.Amazon’un 2019 yılındaki satışları, bir önceki yıla göre yüzde 20,43 oranında artış kaydederek 280,5 milyar dolara ulaştı. Şirketin 2018 yılındaki satış geliri 232,9 milyar dolar olmuştu. Amazon, 4 Eylül 2018 tarihinde, daha önce Walmart tarafından sahip olunan “en değerli perakendeci” unvanını alarak, 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı.
JD.com;
(Çince: 京东; pinyin: Jīngdōng), Çin merkezli bir e-ticaret şirketidir. Şirket, 6 Haziran 1998 tarihinde Liu Qiangdong tarafından kurulmuş olup işlem hacmi ve geliri açısından Çin'deki iki büyük çevrimiçi perakendeciden biridir.JD.com,2023'ün dördüncü çeyreğinde net gelirler , 2022'nin dördüncü çeyreğine göre %3,6 artışla 306,1 milyar RMB ( 1 43,1 milyar ABD Doları) oldu . 2023 yılının tamamında net gelirler 1.084,7 milyar RMB (152,8 milyar ABD Doları) oldu 2022 yılının tamamına göre %3,7 artış gösterdi.
Alibaba;
Alibaba Grup veya Alibaba.com olarak da bilinen Alibaba Group Holding Limited, e-ticaret, perakende, internet ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren çok uluslu bir Çin teknoloji şirketidir. 28 Haziran 1999'da Çin'in Zhejiang eyaletinin Hangzhou şehrinde kurulmuştur.
Çin ticaret devi Alibaba 2023 yılına ait son çeyrek bilançonu açıkladı. Gelir yıllık bazda %5 artışla 260,35 milyar Yuan (36,67 milyar USD) ile piyasa beklentisi olan 261,25 milyar Yuan’ın altında kaldı. Hisse başı kar 18.97 Yuan ile beklentilerin 1.5% üzerinde oluştu.
Şirketin, net faaliyet kârı 10.7 milyar Yuan (1.5 milyar dolar) seviyesine gerileyerek bir önceki yılın aynı dönemine göre %77 azaldı. Bu rakam, Bloomberg tarafından yapılan anketlerle belirlenen 38.16 milyar Yuan’lık konsensüs tahmininden daha düşük.
En çok kazana E-ticaret platformları incelendiğinde ilk 10 da 3 Amerika 3 Çin şirketinin olması Amerika ve Çin arasındaki rekabetin e-ticaret konusundada olduğu görülüyor.
Sonuç olarak, ülkelerin kalkınmasında e-ticaret platformları büyük önem taşımaktadır. Teknolojinin perakende ile birleşip büyük bir pazar ve insana ulaşmayı sağladığı görülüyor.
Referanslar:
Office for National Statistics [ONS]. (2021). Retail sales, Great Britain: December 2020. https://www.ons.gov.uk/economy/economicoutputandproductivity/output/articles/retailsalesgreat britain/december2020
Gcm yatırım Alibaba 2023/4.Ç Bilançosu: Açıklanan Geri Alım Programının Etkisi Kısa Sürdü (07.02.2024)
https://www.gcmyatirim.com.tr/arastirma-analiz/ozel-raporlar/2024-02-07-alibaba-2023-4-c- bilancosu-aciklanan-geri-alim-programinin-etkisi-kisa-surdu
Wikipedia Alibaba Grup https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Alibaba_Group#:~:text=Alibaba%20Grup%20veya%20Alibaba.co m,Zhejiang%20eyaletinin%20Hangzhou%20%C5%9Fehrinde%20kurulmu%C5%9Ftur
Ev Yatırımcılar için Yatırımcı Haberleri JD.com 2023 Dördüncü Çeyrek ve Tüm Yıl Sonuçlarını, Yıllık Temettü ve Hisse Geri Alım Programını Açıkladı
https://ir.jd.com/news-releases/news-release-details/jdcom-announces-fourth-quarter-and-full- year-2023-results-annual
Worldef Dünyada En Çok Kazanan 10 E-Ticaret Şirketi(17.12.2024) https://worldef.net/e-ticaret/dunyada-en-cok-kazanan-10-e-ticaret-sirketi/
Güncel Teknoloji ve Finans/Ekonomi Makaleleri
08.04.25
Teknoloji ve işaret dili: Dijital platformlar ve yapay zeka araçlarının işaret dilleri üzerindeki etkileri
İşaret dili kullanıcıların dil edinimlerine yardımcı olmak ve onlarla olan bağı güçlendirmek, topluma katılımlarını kolaylaştırabilmek adına dijital ortamlarda oluşturulan birçok proje bulunmaktadır.
01.04.25
Güney Kore’nin Teknoloji Odaklı Ekonomik Kalkınma Süreci
Güney Kore, 1960'lı yıllardan itibaren teknoloji odaklı ekonomik kalkınma politikaları uygulayarak, yabancı teknolojiyi benimseyip kendi üretimine entegre ederek büyük bir ekonomik büyüme sağlamıştır. Bu süreçte büyük holdinglerin AR-GE yatırımları ve teknoloji alanındaki yenilikçi adımlar, ülkenin küresel pazarda rekabetçi bir güç haline gelmesine yardımcı olmuştur.
04.02.25
Şeffaf Finans Dünyası:Regtech
RegTech, finans sektöründe düzenleyici uyumluluk, veri analizi ve kimlik doğrulama gibi alanlarda düşük maliyetli ve etkili çözümler sunarak şeffaflık ve istikrar sağlamaktadır. Aynı zamanda zamandan tasarruf ve itibar kaybını önleme gibi avantajlarla bankacılık sektörünün vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir.
05.12.24
Merkez Bankalarının Dijital Para Birimine Geçişi
Bu makalede, Merkez Bankası Dijital Para Sistemleri (CBDC) ve avantajları ile dezavantajları ele alınmaktadır. Özellikle dijital para sistemlerinin ekonomik etkileri, finansal sistemdeki dönüşüm ve potansiyel riskler üzerine bir analiz yapılmaktadır.
30.10.24
Yeşil Teknolojiler Ve Ekonomik Çözüm
Yeşil ekonomi, çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltarak sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomik yaklaşımdır. Yeşil teknoloji ise çevre dostu üretim süreçleri ile enerji tasarrufu ve doğal kaynakların verimli kullanımını sağlayarak bu hedefe ulaşmada önemli bir rol oynar.
25.08.24
Fiziksel Paranın Sanal Paraya Dönüşümü
Fiziksel paradan sanal paraya geçiş süreci, teknolojik gelişmelerle birlikte hız kazanmış ve kripto paralar, hem ödeme hem de yatırım aracı olarak giderek daha fazla hayatımıza dahil olmaktadır. Gelecekte, sanal paraların daha da yaygınlaşacağı öngörülmektedir.
Öne Çıkanlar