Güney Kore’nin Teknoloji Odaklı Ekonomik Kalkınma Süreci
01.04.25
Yazar:
Nursima Çalış
Güney Kore, 1960'lı yıllardan itibaren teknoloji odaklı ekonomik kalkınma politikaları uygulayarak, yabancı teknolojiyi benimseyip kendi üretimine entegre ederek büyük bir ekonomik büyüme sağlamıştır. Bu süreçte büyük holdinglerin AR-GE yatırımları ve teknoloji alanındaki yenilikçi adımlar, ülkenin küresel pazarda rekabetçi bir güç haline gelmesine yardımcı olmuştur.
Teknolojinin ekonomik kalkınmanın vazgeçilmez bir unsuru olduğu günümüzde kabul görmüş bir yaklaşım olarak görünse de yakın zamanda teknolojinin ekonomik kalkınmada ki yeri ihmal edilmiştir. Doğu Asya ülkelerinin zamanla ekonomik büyümesi ve bu büyümeyi çoğunlukla teknolojik gelişmeleriyle sağlanmasından kaynaklı, teknoloji artık ekonomik büyümenin vazgeçilmez bir unsuru olarak kabul görmüştür. Bu yaklaşım da en büyük rol oynayan ülkelerden biri şüphesiz ki Güney Kore idi .Güney Kore’nin 1960’lardan itibaren uyguladığı aktif sanayi politikası ile bütünleşmiş teknolojik büyümenin önemli rolü vardı.
Güney Kore’nin Ekonomik Kalkınma Süreci:
2. Dünya savaşından sonra Güney Kore ağır tahribat almış ve en fakir ülkeler arasında yer almaktaydı.1960 yıllarında uyguladığı ekonomik kalkınma politikaları ile başarıya ulaşmıştır. Bu planların başarılı olmasını sağlayan faktörlerden biri devletin kalkınmacı rolü üstlenmesidir. Güney Kore’nin başarılı olmasının diğer faktörleri eğitime önem vermeleri,
AR-GE çalışmalarına önem vermeleri ve en büyük başarı kaynağı olan Teknoloji parkları gibi Teknolojiyi geliştirmeye yönelik uygulamalardır.
1960 yıllarda doğrudan bakanlığa bağlı Ekonomi ve Bilim Konseyi kurulmuştur. Bu konseyin görevi politikalara doğrudan müdahale etmek değil, ekonomi politikalarını değerlendirip fikir sunmaktır. Doğrudan müdahale için Ekonomik Planlama Organizasyonu (EBP)kurulmuştur.
Bilim ve Teknoloji adımlarını geliştirmek amacı ile 1966 yılında Kore Bilim ve Teknoloji enstitüsü(KIST)kurulmuştur. 1967 yılında ise Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MOST)kurulmuştur. Bu iki kuruluş birbirine entegre bir şekilde çalışarak 1964 yılındaki %0.18 oranındaki GSMH’yi %0.3 seviyesine ulaştırmıştır.(Çalışır ve Gülmez,2010:41)
Güney Kore öncelikle yabancı Teknolojiyi anlayıp onun ışığında yeni yenilikler üreterek yeni teknolojiyi hızla üretime entegre etmiştir. Kore’nin büyük holdingleri (chaebol’lar) AR-GE ye büyük yatırımlar yaparak küresel pazarda rekabetçi ürünler üretmişlerdir.(World bank 2023 )
Kore ihracat odaklı bir politika izlemiştir. Teknolojik gelişmeler Kore’nin küresel pazarda rekabet gücünü artırmasında yardımcı olmuştur. Kore yarı iletkenler, otomobiller ve elektronik gibi ürünlerin büyük bir ihracatçısı haline gelmiştir.(World bank 2023)
1980 li yıllara doğru Güney Kore kendi araştırmalarını yapabilecek seviyeye geldiğinde KIST daha uzun süreli araştırmalara yöneltilmiş. 1981 yılın da KAIS ileri bilim enstitüsü ile birleştirilerek KAIST Kore ileri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü kurulmuştur. Bu kurumun amacı Teknolojiye büyük atılımlar yapan Güney Kore için bilim doktorası, mastır derecesine sahip elemanlar yetiştirmektir.
Kore’nin Globalde Tanınan Bazı Teknoloji Şirketleri:
Samsung Electronics
Samsung Electronics, Güney Kore’nin en büyük ekonomik katkı sağlayıcısıdır ve 2021 yılında 160.2 trilyon won (yaklaşık 120 milyar dolar) katkıda bulunmuştur. Bu rakam, ülkenin en büyük 100 şirketinin toplam katkısının %15.9’una denk gelmektedir. Elektronik sektöründeki liderliği, özellikle yarı iletken üretimiyle ekonomik büyümeye büyük katkı sağlamaktadır.(koreatechtoday)
LG Electronics
LG Electronics, 2021 yılında Güney Kore ekonomisine 55.1 trilyon won (yaklaşık 42 milyar dolar) katkı sağlamıştır. Şirket, elektronik ve dayanıklı tüketim malları üretimiyle öne çıkmaktadır.(koreatechtoday)
Naver ve Kakao
Naver ve Kakao, özellikle dijital ödeme çözümleri ve internet hizmetleriyle Güney Kore’nin IT sektöründeki büyümesine öncülük etmektedir. Örneğin, Naver Pay ve Kakao Pay gibi platformlar dijital ödeme sistemlerinde liderdir ve e-ticaretin büyümesine önemli destek sağlamaktadır. Kakao, 2023 yılında New York merkezli bir finans şirketine 17 milyon dolar yatırım yaparak uluslararası pazardaki varlığını güçlendirmiştir.(mordoringtellingence)
Bu çalışmada elde edilen bilgiler Google Scholar dan erişilen akademik makaleler ile toplanmıştır. Ayrıca çeşitli sektörel raporlar incelenip en yalın ve doğru şekilde aktarılmaya çalışılmıştır.
Güney Kore’nin ekonomik kalkınma sürecinde bilim ve teknoloji politikaları önemli rol oynamıştır.Ülke, yabancı teknolojiyi benimseyip bunu kendi ihtiyaçlarına göre uyarlayarak ve yenilikçi ürünler geliştirerek, teknoloji alanında güçlü bir altyapı oluşturmuştur. Büyük holdinglerin AR-GE yatırımlarıyla yarı iletkenler, otomobiller ve elektronik gibi sektörlerde ihracat artmış, Kore küresel pazarda rekabetçi bir konuma ulaşmıştır. 1980’lere gelindiğinde ise KIST daha uzun vadeli araştırmalara yönlendirilmiş, KAIST’in kurulmasıyla teknoloji alanında uzman insan gücü yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Samsung ve LG gibi şirketler, ülkenin ekonomik büyümesine büyük katkılar sağlarken, Naver ve Kakao gibi dijital teknoloji odaklı şirketler de IT sektöründe yenilikçi çözümler sunarak uluslararası alanda Kore’nin etkisini artırmıştır. Bu süreç, Güney Kore’nin teknoloji odaklı bir kalkınma modeli benimseyerek küresel bir güç haline gelmesine olanak sağlamıştır. Güney Kore’nin 2023 yılındaki toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) yaklaşık 1,7 trilyon ABD doları iken, 2023’teki büyüme oranı %2,4 olmuştur.
Güney Kore 1960 li yıllarda yaşadığı ekonomik sorunlardan kurtulmasını teknoloji ve üretkenliğe borçludur. Yabancı teknolojileri hızlı bir şekilde anlayıp üretime entegre ederek ekonomik buhran dan büyük ve güçlü bir ülke olarak çıkmıştır.
Referanslar:
Sabah. (2023, Aralık 1). Güney Kore’nin ekonomik büyümesi ve 2023 istatistikleri. Sabah. https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2023/12/01/guney-kore-ekonomik-buyume
Korea JoongAng Daily. (2024). Samsung Electronics’ Contribution to South Korean Economy. Retrieved from https://koreajoongangdaily.joins.com
Statista. (2024). Economic Contribution of Major South Korean Companies. Retrieved from https://www.statista.com
Mordor Intelligence. (2024). South Korea Mobile Payment Market Overview. Retrieved from https://www.mordorintelligence.com
Güney Kore’nin ekonomik kalkinmasinin temel dinamikleri (1960-1990)https://dergipark.org.tr/en/pub/sduiibfd/issue/20859/223803
Güney Kore kalkınma deneyimi: Sanayi ve teknoloji politikalarının rolü ve önemi https://search.proquest.com/openview/bd0253fcf0d86ee418e943d0e68db998/1?pq-origsite=gscholar&cbl=2026366&diss=y
Güncel Teknoloji ve Finans/Ekonomi Makaleleri
08.04.25
Teknoloji ve işaret dili: Dijital platformlar ve yapay zeka araçlarının işaret dilleri üzerindeki etkileri
İşaret dili kullanıcıların dil edinimlerine yardımcı olmak ve onlarla olan bağı güçlendirmek, topluma katılımlarını kolaylaştırabilmek adına dijital ortamlarda oluşturulan birçok proje bulunmaktadır.
01.04.25
Güney Kore’nin Teknoloji Odaklı Ekonomik Kalkınma Süreci
Güney Kore, 1960'lı yıllardan itibaren teknoloji odaklı ekonomik kalkınma politikaları uygulayarak, yabancı teknolojiyi benimseyip kendi üretimine entegre ederek büyük bir ekonomik büyüme sağlamıştır. Bu süreçte büyük holdinglerin AR-GE yatırımları ve teknoloji alanındaki yenilikçi adımlar, ülkenin küresel pazarda rekabetçi bir güç haline gelmesine yardımcı olmuştur.
04.02.25
Şeffaf Finans Dünyası:Regtech
RegTech, finans sektöründe düzenleyici uyumluluk, veri analizi ve kimlik doğrulama gibi alanlarda düşük maliyetli ve etkili çözümler sunarak şeffaflık ve istikrar sağlamaktadır. Aynı zamanda zamandan tasarruf ve itibar kaybını önleme gibi avantajlarla bankacılık sektörünün vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir.
05.12.24
Merkez Bankalarının Dijital Para Birimine Geçişi
Bu makalede, Merkez Bankası Dijital Para Sistemleri (CBDC) ve avantajları ile dezavantajları ele alınmaktadır. Özellikle dijital para sistemlerinin ekonomik etkileri, finansal sistemdeki dönüşüm ve potansiyel riskler üzerine bir analiz yapılmaktadır.
30.10.24
Yeşil Teknolojiler Ve Ekonomik Çözüm
Yeşil ekonomi, çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltarak sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomik yaklaşımdır. Yeşil teknoloji ise çevre dostu üretim süreçleri ile enerji tasarrufu ve doğal kaynakların verimli kullanımını sağlayarak bu hedefe ulaşmada önemli bir rol oynar.
25.08.24
Fiziksel Paranın Sanal Paraya Dönüşümü
Fiziksel paradan sanal paraya geçiş süreci, teknolojik gelişmelerle birlikte hız kazanmış ve kripto paralar, hem ödeme hem de yatırım aracı olarak giderek daha fazla hayatımıza dahil olmaktadır. Gelecekte, sanal paraların daha da yaygınlaşacağı öngörülmektedir.
Öne Çıkanlar