top of page
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
  • 040b2b_ea491279772b40e59c1f037380cc484f~mv2_edited_edited

Yeşil Teknolojiler Ve Ekonomik Çözüm

30.10.24

Yazar:

Nursima Çalış

Yeşil ekonomi, çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltarak sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomik yaklaşımdır. Yeşil teknoloji ise çevre dostu üretim süreçleri ile enerji tasarrufu ve doğal kaynakların verimli kullanımını sağlayarak bu hedefe ulaşmada önemli bir rol oynar.

Yeşil ekonomi nedir? Yeşil ekonominin teknoloji ile ilişkisi nedir? Yeşil teknolojiye bakış açısı nasıldır?



Yeşil Ekonomi Nedir: Yeşil ekonomi, özellikle 2008 finansal krizi sonrası adını duyurmuş olsa da, sanayi devrimi sonrası çevrenin hissedilen oranda kirlenmesi sonucu ortaya çıkan bir kavramdır. 1950'li yıllarda hızla artan tüketim alışkanlığı (Aşıcı, 2012, s. 35), gelişmiş ülkelerin yüksek büyüme hızları ve özellikle kırsal alanlarda "yeşil devrim" olarak ifade edilen modern tarım yöntemlerinin (tarımda kimyasal ilaçlar, gübreler ve böcek ilaçlarının kullanılması) çevre üzerindeki olumsuz etkileri, çevresel kirlenmeye yönelik tepkilerin ortaya çıkmasına neden olmuştur (Puppim de Oliveira, 2012, s. 7). Kapitalizmin yıkıcı etkilerine karşı çıkan yeşil ekonomi; büyüme ve kalkınmayı reddeden, insanın doğa üzerindeki yıkıcı müdahalelerini en aza indirerek dünyadaki tüm canlıların kalıcılığını temin eden bir ekonomik anlayış biçimidir (Şahin, 2012, s. 23).

Yeşil Teknoloji Nedir: Yeşil teknoloji, temiz teknoloji veya sürdürülebilir teknoloji, çevreye ve insan sağlığına daha az zarar veren veya hiç zarar vermeyen teknolojileri ifade eder. Temel amacı, doğal kaynakları verimli bir şekilde kullanmak, enerji tüketimini azaltmak ve çevresel etkileri minimize etmektir. Yeşil teknoloji, daha temiz üretim süreçleri, enerji tasarrufu ve atık azaltma yöntemleri gibi farklı alanlarda uygulanabilir. Yeşil teknoloji, çevresel sorunlarla başa çıkmak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için önemli bir araçtır.



Yeşil teknolojinin temel amacı çevrenin korunmasıdır. Çevreyi korurken çevre dostu teknolojiler yardımıyla doğal kaynakların bozulmasını ve tükenmesini önlemek, çevreye verilen zararları en aza indirmek veya engellemek, çevreye duyarlı politikalar geliştirmek ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlayarak gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya yaratmak bu amaca katkı sağlamaktadır. Diğer yandan, enerji tüketiminin büyüme oranını azaltmak, ekonomik kalkınmayı artırmak ve doğal çevreye zarar vermeden veya doğal kaynakları tüketmeden toplumun ihtiyaçlarını karşılamak en önemli amaçlar arasında yer almaktadır (Bhardwaj ve Neelam, 2015, s. 1958).

Yeşil teknoloji kullanılan hammaddelerin tekrar kullanımını sağlayan önemli bir teknolojidir. İlk başta yüksek maliyetli olsa da, uzun vadede büyük oranda tasarruf ve rekabet avantajı sağlar.

Yeşil büyüme kavramı; döngüsel ekonomi, düşük karbon ekonomisi ve ekolojik ekonomiden farklı vurgulara sahip olsa da belirtilen terimlerle özü aynıdır. Yeşil büyüme; ekonomi, toplum ve doğal çevre arasındaki kapsamlı koordinasyon ve sürdürülebilir kalkınma anlayışını savunur (Loiseau ve diğerleri, 2016, s. 367). Bu nedenle yeşil büyüme, koordineli sosyo-ekonomik kalkınmayı, sosyal refahı iyileştirmeyi, istihdamı artırmayı, tüketim ve üretim kalıplarını değiştirerek kaynak tahsisi ve çevresel bozulma sorunlarını etkin bir şekilde çözmeyi amaçlayan sürdürülebilir bir ekonomik büyüme çerçevesinde önerilmektedir (Hao ve diğerleri, 2021, s. 2).



Yazı yazılırken çeşitli kaynaklar incelenmiş; önemli olabilecek bilgiler sentezlenip, alıntılanarak en yalın şekilde aktarılmaya çalışılmıştır.



Yeşil teknoloji konusu, son zamanlarda iklim değişikliğinden kaynaklı yaşanabilecek ekonomik ve sosyal sıkıntılar nedeniyle büyük önem kazanmıştır. Ülkelerin gündemine oturan yeşil teknoloji, başlangıçta maliyetli olsa da, uzun vadede sağladığı faydalardan ötürü şirketler ve ülkeler için bir yatırım aracı haline gelmiştir.


Bulgular incelendiğinde, yeşil ekonomiye desteğin gelecekte daha da artacağı öngörülmektedir.


Yeşil teknoloji, sanayi devriminden sonra oluşan kirlilik ve küresel ısınmanın yarattığı sorunlar kapsamında, ülkelerin küresel ısınmayı engellemek, doğayı koruyarak sürdürülebilir bir hayata geçiş yapmak için kullanabileceği bir araç haline gelmiştir. Günümüz dünyasında maliyetli bir çözüm olarak görünse de, zamanla sağlayacağı faydalar sayesinde maliyetin katlanılabilir olduğu düşünülmektedir.



Referanslar
Alternatif Politika. (Aralık 2017). İklim Değişikliği ve Enerji Özel Sayısı. Retrieved from https://alternatifpolitika.com/eng/site/vol/9/no/0/5-Demirtas-Yesil-Ekonomi-Politikalari.pdf

Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt 33, Sayı 1, Ocak 2024, ss. 33-48. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3586881

Güncel Teknoloji ve Finans/Ekonomi Makaleleri

08.04.25

Teknoloji ve işaret dili: Dijital platformlar ve yapay zeka araçlarının işaret dilleri üzerindeki etkileri

İşaret dili kullanıcıların dil edinimlerine yardımcı olmak ve onlarla olan bağı güçlendirmek, topluma katılımlarını kolaylaştırabilmek adına dijital ortamlarda oluşturulan birçok proje bulunmaktadır.

01.04.25

Güney Kore’nin Teknoloji Odaklı Ekonomik Kalkınma Süreci

Güney Kore, 1960'lı yıllardan itibaren teknoloji odaklı ekonomik kalkınma politikaları uygulayarak, yabancı teknolojiyi benimseyip kendi üretimine entegre ederek büyük bir ekonomik büyüme sağlamıştır. Bu süreçte büyük holdinglerin AR-GE yatırımları ve teknoloji alanındaki yenilikçi adımlar, ülkenin küresel pazarda rekabetçi bir güç haline gelmesine yardımcı olmuştur.

04.02.25

Şeffaf Finans Dünyası:Regtech

RegTech, finans sektöründe düzenleyici uyumluluk, veri analizi ve kimlik doğrulama gibi alanlarda düşük maliyetli ve etkili çözümler sunarak şeffaflık ve istikrar sağlamaktadır. Aynı zamanda zamandan tasarruf ve itibar kaybını önleme gibi avantajlarla bankacılık sektörünün vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir.

05.12.24

Merkez Bankalarının Dijital Para Birimine Geçişi

Bu makalede, Merkez Bankası Dijital Para Sistemleri (CBDC) ve avantajları ile dezavantajları ele alınmaktadır. Özellikle dijital para sistemlerinin ekonomik etkileri, finansal sistemdeki dönüşüm ve potansiyel riskler üzerine bir analiz yapılmaktadır.

30.10.24

Yeşil Teknolojiler Ve Ekonomik Çözüm

Yeşil ekonomi, çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltarak sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomik yaklaşımdır. Yeşil teknoloji ise çevre dostu üretim süreçleri ile enerji tasarrufu ve doğal kaynakların verimli kullanımını sağlayarak bu hedefe ulaşmada önemli bir rol oynar.

25.08.24

Fiziksel Paranın Sanal Paraya Dönüşümü

Fiziksel paradan sanal paraya geçiş süreci, teknolojik gelişmelerle birlikte hız kazanmış ve kripto paralar, hem ödeme hem de yatırım aracı olarak giderek daha fazla hayatımıza dahil olmaktadır. Gelecekte, sanal paraların daha da yaygınlaşacağı öngörülmektedir.

Öne Çıkanlar

bottom of page